Poznaj innowacyjne produkty piekarnicze - otwarte spotkanie dla przedsiębiorców

2023-10-12 09:46:47(ost. akt: 2023-10-12 16:43:30)   Artykuł sponsorowany
Najnowsze trendy w piekarnictwie i innowacyjne produkty wypiekowe specjalnego przeznaczenia dietetycznego - to tematy bezpłatnego spotkania brokerskiego dla przedsiębiorców z sektora przemysłu rolno-spożywczego. Wydarzenie, które organizuje Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, odbędzie się 25 października w jego siedzibie przy ul. Tuwima 10.
W laboratoriach Instytutu - wiodącej w kraju jednostki naukowej prowadzącej działalność badawczo- rozwojową w obszarze badań żywności realizowane są zarówno badania podstawowe, jak i zaawansowane analizy badawcze na rzecz bezpiecznej i najwyższej jakości żywności.

Badania ukierunkowane na opracowanie innowacyjnych produktów piekarniczych to specjalność Zakładu Chemii i Biodynamiki Żywności. Obejmują one zarówno produkty konwencjonalne, jak i te specjalnego przeznaczenia dietetycznego o wysokiej jakości sensorycznej i technologicznej oraz zwiększonym potencjale nutraceutycznym. Naukowcy wzbogacają wypieki bioaktywnymi i funkcjonalnymi składnikami pochodzenia roślinnego oraz produktami ubocznymi przetwórstwa roślinnego.

Aktywność naukowa ekspertów z Instytutu obejmuje również ocenę pozytywnych i negatywnych aspektów termicznej obróbki żywności, w szczególności tworzenia lotnych i nielotnych produktów reakcji Maillarda..

Podczas spotkania z przedsiębiorcami eksperci przedstawią najnowsze trendy w piekarnictwie oraz obecnie prowadzone w Instytucie badania dotyczące różnorodnych produktów wypiekowych.

Naukowcy wyjaśnią też, jak ich badania odpowiadają na potrzeby konsumentów z nietolerancją glutenu oraz czy związki zapachowe powstające w trakcie przygotowania produktów wypiekowych wpływają na ich odbiór sensoryczny.

Jeśli jesteś przedsiębiorcą z sektora przemysłu rolno-spożywczego, interesujesz się tą tematyką i chcesz poznać najnowsze rozwiązania m.in. z zakresu „wzbogacania" produktów piekarniczych o składniki odżywcze o prozdrowotnym działaniu - przyjdź na spotkanie!

Udział jest bezpłatny, ale konieczna jest rejestracja. Szczegóły o wydarzeniu pn. „Produkty wypiekowe konwencjonalne i bezglutenowe - badania i innowacje" na stronie www.pan.olsztyn.pl

Spotkanie z ekspertami jest częścią projektu pn. „Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia", współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko- Mazurskiego na lata 2014-2020.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5