Wzdęcia – czym są i co je powoduje?

2023-09-13 18:32:03(ost. akt: 2023-09-13 18:32:34)   Artykuł sponsorowany
Odczuwasz uczucie pełności w brzuchu, któremu towarzyszą częste gazy? To wzdęcia – jeden z najczęstszych objawów chorób układu pokarmowego, ale i konsekwencja złego sposobu odżywiania. Sprawdź, co sprzyja powstawaniu wzdęć.
Czym są wzdęcia?
Wzdęcia są objawem chorobowym, który może również pojawić się jako efekt nieodpowiedniego sposobu odżywiania. Wzdęcia związane są z obecnością zbyt dużej ilości gazów w jelitach. Te gromadzą się przede wszystkim w okrężnicy, czyli najdłuższej części jelita grubego. Gazy pojawiają się w wyniku połykania powietrza razem z jedzeniem, dyfuzji, czyli przenikania z krwi, produkcji wewnątrzjelitowej. Człowiek wydala około 600 ml gazu na dobę. Wzdęcia odczuwane są jako uczucie pełności w brzuchu. Wypełnienie jelit gazem może powodować dolegliwości bólowe o charakterze kolkowym, kurczowym. Wzdęciom towarzyszy również częste uwalnianie gazów o nieprzyjemnym zapachu.

Jakie mogą być przyczyny wzdęć?
Wzdęcia to mało charakterystyczny objaw, który towarzyszy wielu chorobom. Zapoznaj się z artykułem przygotowanym przez naszych ekspertów na temat możliwych przyczyn wzdęć: https://diag.pl/pacjent/artykuly/wzdety-brzuch-mozliwe-przyczyny/
A oto wybrane spośród nich:

• zaparcia, czyli utrudnione lub nieczęste oddawania stolca;
• aerofagia, czyli zaburzenie psychosomatyczne (nie ma podłoża somatycznego, a jest wynikiem zaburzeń psychicznych), które polega na połykaniu dużej ilości powietrza;
• dyspepsja, czyli niestrawność;
• zespół jelita drażliwego;
• przewlekłe stany zapalne jelit;
• zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego (tzw. SIBO);
• zaburzenia motoryki przewodu pokarmowego, które mogą być konsekwencją przyjmowania niektórych leków, mogą towarzyszyć innym chorobom np. twardzinie układowej;
• zaburzenia wchłaniania jelitowego, które obserwowane są w przebiegu nietolerancji pokarmowych, choroby trzewnej, po spożyciu roślin strączkowych, których organizm ludzki nie trawi i nie wchłania.

Wzdęcia jako wynik błędów dietetycznych
Bardzo często do powstania wzdęć dochodzi z powodu nieprawidłowego sposobu żywienia, a dokładnie przez obecność w diecie dużej ilości pokarmów, które powodują wzmożoną produkcję gazów jelitowych. Eksperci wymieniają wśród nich przede wszystkim: tłuste i ciężkostrawne potrawy, słodycze i produkty bogate w węglowodany proste, strączki – groch, fasola, kapusta. Negatywnie na kondycję jelit może oddziaływać, a tym samym prowadzić do powstania wzdęć spożyte w nadmiarze mięso wieprzowe, sery, mleko, jogurty. Błędami żywieniowymi, które prowadzą do powstania wzdęć są również: objadanie się, jedzenie przed snem, nieregularne spożywanie posiłków, picie gazowanych napojów i alkoholu.

Jak poznać przyczynę wzdęć?
Diagnostyka przyczyny wzdęć opiera się przede wszystkim na szczegółowo przeprowadzonym wywiadzie medycznym. Następnie lekarz wykonuje badania fizykalne. Do prawidłowej diagnozy niekiedy konieczne okazują się: badanie stolca na krew utajoną, morfologia krwi, badania obrazowe – przeważnie USG jamy brzusznej, badanie endoskopowe, a w razie potrzeby inne.

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5